Äggakakearkiv
Recept & länkar
RECEPT
Dinas Drömmar - Brösarps Äggakaka
Countryside Hotels - Skånsk Äggakaka med varmrökt Sidfläsk
Skånsk Äggakaka från Brösarps Gästgifveri
Lottas Matminnen
BRÖSARPS GÄSTGIFVERI
Vin & Matguiden
Lisa Lemkes bästa
Svenska Smultronställen
RECENSIONER
TripAdvisor - Brösarps Gästis Äggakaka
MAT I SKÅNE
Visit Skåne - traditionell mat i Skåne
Äggakagan – mat för monarker och matvrak
Artikel från Ystad Allehanda 13 juli 2024, text av Henrik Högström & bild av Mark Nordvall Hanlon
Brösarps gästis serverar äggakagor i parti och minut. En skånsk paradrätt för den sultne.
Sött, salt och syrligt. Äggakagan bekänner sig till den heliga kulinariska treenigheten.
Det är egentligen ingenting märkligt med äggakaga. Några påstår visserligen att ”en gnutta socker är hemligheten ” men annars är det stapelvaror som de flesta har hemma. Ägg, mjöl, mjölk.
– Men det är en svår rätt att göra för många gäster har en klar uppfattning om hur den ska smaka när de kommer hit. De vill ha den som deras mormor eller farmor lagade den, säger Hanna Cederberg på Brösarps Gästis som lagt åtskilligt med möda på att göra rätten till sin.
Brösarps gästis lobbar för att få in ”äggakagans” dag i den kulinariska kalendern.
”Under 2023 sålde vi över 16 000 portioner äggakaka”, berättar Hanna Cederberg.
Man har två dagar vikta åt äggakagan varje år och driver lobbyarbete för att få in rätten på almanackan bredvid till exempel kanelbullen och kebaben. Hittills utan framgång men arbetet pågår oförtrutet.
Hennes pappa, den förre gästgivaren Anders Cederberg, argumenterar för att det är här den hör hemma. Det ska finnas en runsten någonstans i krokarna med receptet på (oklart om en gnutta socker är med i det inknackade materialet). Proveniens finns så det räcker. TV- och Lundaprofilen Jan–Öjvind Swahn åt sin äggakaga här (med extra stor haklapp). Och om inte det skulle räcka så har även kungaparet suttit till bords.
Anders Cederberg har även överräckt en bit till kronprinsessan Victoria när hon var ute och vandrade i nejderna.
– Då sa jag hälsa dina föräldrar, myser han så som bara en nöjd historieberättare kan mysa.
Ursprunget till äggakagan är allt annat än kunglig. Det var mer comfort food för knegare precis som besläktade kolbullen (den som enligt sägnen uppstod över elden i en kolmila medan timmarna ilade). På det sättet är rätten något av en anomali. Det är få kroppsarbetande drängar (eller kolare) som tar charterbussen till Gästis för att äta efter ett hårt dagsverke idag. Men den matchar väl myten om att en skåning ”bara svittas när han ejdor” och kan bli ”bugastinn”. Sedan ju själva uttalet så fullt av karaktäristiska diftonger att det skulle kunna användas som lösenord vid gränsen mot Halland, Småland och Blekinge.
I filmen Skåningar från 1944 står Harry Persson på en typisk skånsk fyrlängad gård (kan vara gästis i Skåne Tranås) och försöker sjunga sig till Sylva Åkessons gunst. Harry frågar icke efter utbildning eller börd. Han frågar blott: ”Kan du baga äggakaga?”.
En enkel rätt som många har en klar uppfattning om hur den ska smaka. Det är det som är utmaningen för Brösarps Gästis.
I Brösarps kök är det Naqib Rasoli som plockar ner en stekpanna för att brassa dagens äggakaka till YA. Smeten är såklart färdig. För om det finns någon hemlighet med Brösaps äggakaga så är det att smeten ska ”sätta sig” ordentligt innan den gräddas. Man har skippat gjutjärn för ett lättare material. Det kan slita en del på handlederna annars. Men Naqib har den där knycken som Harry Persson säkert var ute efter i sin sång och som Anders Cederberg säger är speciell för Brösarps Gästis. Men så har kocken också haft en del övning.
– Som mest har jag gjort 78 på en dag, säger han.
Naqib Rasoli har den rätta knycken efter en hel del övning
Rätten var en helt ny bekantskap för honom när han kom hit. Det finns inget liknande i Afghanistan som han lämnade för nio år sedan. Nu vänder han ner skapelsen på ett lerfat och kröner det med fläsk och lingon. Rårörda lingon, inte sylt. Det är viktigt, enligt äggakageambassadören Anders Cederberg.
Även om Brösarp gör anspråk på att vara ”äggakagans hem” så finns det givetvis fler om budet. Alla skånska gästgiverier med självaktning har den på menyn. Möllers Bryggeri i Ystad också. Det var hit Adam Moran ”Storbritanniens hårigaste tävlingsätare” begav sig för att besegra 1,6 kilo äggakaga på under en timme. En bedrift som senare skulle postas på hans Youtubekonto BeardMeetsFood. (Spoiler: Han blev ”bugastinn” men lyckades).
Vad har vi glömt?
Fortsätt hylla vår älskade Äggakaka med oss! Har vi glömt någon restaurang som serverar äggakaka? Har du bilder att dela med dig av? Saknar du någonting?
Välkommen att maila oss så fyller vi på denna sida tillsammans! Och glöm inte att skriva i gästboken om du har något minne av äggakakan du bara måste dela med dig av!